14 .04.12 Ochody Dnia Ziemi i Dnia Zdrowia
W sobotę 14 kwietnia 2012 r. w naszej szkole obchodziliśmy Szkolny Dzień Zdrowia oraz Dzień Ziemi.
Najpierw wszyscy z zaciekawieniem oglądaliśmy przedstawienie: „Gimnastyka korekcyjna na wesoło!” przygotowane przez Koło teatralne „Mali Aktorzy”. Bardzo podobały nam się plakaty namalowane z tej okazji przez uczniów uczęszczających na zajęcia Koła plastycznego.
Po przedstawieniu każda klasa udała się do swojej sali, by wykonać dwa plakaty: jeden z nich dotyczył wylosowanej przez klasę zasady zdrowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym a drugi był związany z żyjącym w Polsce zwierzęciem, któremu grozi wyginięcie ( te zwierzęta zostały wpisane do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt ). Tematykę plakatów wymyślili uczniowie uczestniczący w zajęciach Koła ekologicznego.
klasa |
Zasada zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym |
Zwierzę, wpisane do Czerwonej Księgi Zwierząt |
I a |
Owoce i warzywa powinieneś spożywać przy każdym posiłku- minimum 5 porcji dziennie ( jedną z nich może być sok ) |
Orzeł przedni |
II a |
Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych. |
Głuszec |
II b |
Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. |
Cietrzew |
III a |
Produkty zbożowe, najlepiej te z pełnego przemiału, powinny być podstawą Twojej diety. |
Bojownik batalion |
III b |
Jedz codziennie 2 porcje produktów, które są źródłem białka- mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. |
Kraska |
IV a |
Ograniczaj spożycie soli. |
Morświn |
IV b |
Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów. |
Kozica górska |
V a |
Jedz codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak: jogurty, kefiry, maślanka, sery |
Świstak |
VI a |
Jedz codziennie różne produkty z każdej z grup uwzględnionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia oraz w Talerzu Zdrowia |
Żbik |
Miłym urozmaiceniem tego dnia była przerwa na aerobik; w rytm muzyki najpierw ćwiczyły klasy I- III a potem IV- VI.
Wszystkie wykonane przez nas plakaty powiesiliśmy na korytarzu.
Gimnazjum również obchodziło ten dzien bardzo ciekawie. Poszczególne klasy własnoręcznie przygotowały zdrowe sałatki, którymi kazdy chętny mógł się poczestować.